VOLWASSENWERKING

De groepen vormen een onmisbare aanvulling op de individuele ondersteuning. Door mensen in een veilig en open klimaat te ontvangen en hen ervaringen te laten uitwisselen, zien zij in dat ze niet alleen in de wereld staan. Ook anderen hebben het soms moeilijk en vragen al wel eens om hulp of ondersteuning. We geven ze steun door hen met anderen in contact te brengen en bouwen met hen een netwerk op, waarbij we elkaar opvangen en naar elkaar luisteren.

OUDERGROEP

De oudergroep is een vaste waarde in Kauwenberg. Elke woensdagmiddag, wanneer de kinderen naar de kinderclub gaan, komen de ouders samen in Kauwenberg. We voorzien afwisseling in het programma voor de groep; met enerzijds ontspanning, laagdrempelige ontmoeting en anderzijds inhoudelijke activiteiten (een gastspreker op bezoek, een vorming of workshop, een groepsgesprek over een thema,...). Het is voor ons belangrijk dat ouders tijdens deze groep een moment van ‘eigen tijd’ kunnen beleven, of zoals een mama in de groep het verwoordde:

THEMA INSTUIF

"Tijdens de oudergroep kan ik gewoon eens mezelf zijn, niet 'de mama van', gewoon mezelf!"

Elke vrijdagvoormiddag is het ‘thema instuif’ in Kauwenberg. Idee van de thema instuiven kwam voort vanuit het project 'Kauwenberg's Got Talent', dat we in 2020 dankzij de Burgerbegroting konden organiseren. Tijdens Kauwenberg's Got Talent experimenteerden we reeds met workshops die gegeven werden door bezoekers in Kauwenberg (we startten toen met haaklessen). Wanneer mensen dingen aan elkaar en van elkaar kunnen leren, ontstaat een waardevolle en laagdrempelige ontmoeting. Iedereen kan met een idee afkomen; dat kan gaan van een leuke hobby (kaartjes maken, haken, schilderen,...) of het samen koken van een favoriet recept. De thema instuif is een activiteit voor iedereen, ook mensen die niet deelnemen aan de activiteit, zijn welkom voor een tasje koffie, een babbel.

De thema instuiven kaderen eveneens in een participatieluik binnen de werking. We ondervinden dat mensen, vanuit een taak binnen de werking, zich verbonden weten met Kauwenberg.

VROUWENGROEP

Onze werking telt drie vrouwengroepen die maandelijks plaatsvinden. De onderverdeling van deze ervaringsgroepen is gebaseerd op de leeftijd van de vrouwen en de leeftijd van hun (klein)kinderen. Tijdens deze samenkomsten wordt er vanuit de ervaringen van de vrouwen vertrokken: de opvoeding van de kinderen, moeilijke relaties met familieleden of hun partner, schulden en ondersteuningsvragen zijn steeds terugkerende onderwerpen.

Daarnaast is er voor alle vrouwengroepen een gezamenlijke ontspanningsactiviteit. Deze vindt ook tweemaandelijks plaats.

VRIENDENKRING

In deze groepsbijeenkomsten staan ontmoeting, groepsgesprekken over thema’s uit hun dagelijks leven, het bezoeken van musea en andere initiatieven op de agenda. Ook worden er gastsprekers uitgenodigd om informatie te geven over hun werking, zoals bijvoorbeeld over het aanbod van het Zorgbedrijf Antwerpen. Daarnaast zorgen we ook voor ontspanning: het bekijken en nadien bespreken van films, is ook een activiteit.

Mannengroep

Ook de mannen in onze vereniging worden niet vergeten. Maandelijks vindt er een ervaringsgroep plaats voor alle mannen die hier nood aan hebben. Ook hier is het uitwisselen van gevoelens en ervaringen het vertrekpunt van de bijeenkomsten. Gezin en kinderen, werk en inkomen en hun verleden zijn veel voorkomende onderwerpen.

KAUWENBERGPARLEMENT

Deze groep is een evolutie van de vroegere ‘Denkgroep’. Bij jongere mensen, vooral jonge moeders, groeide ook de nood om vanuit hun deelname en participatie aan vormingen, focusgroepen, werkgroepen… samen te komen en te reflecteren. Hieruit is het Kauwenbergparlement gegroeid. Mensen uit de Denkgroep waren en zijn hier ook meer dan welkom en tot vandaag merken we dat toch twee vijftigplussers uit de Denkgroep ook heel gedreven hieraan deelnemen. Het vormde een goede mix met respect voor mekaar. Als begeleiding boden we enerzijds intervisie aan: “Waar lopen jullie tegen aan?”, “Wat loopt er goed?”. Het was een groep die van mekaar kan leren. Maar anderzijds werd met hen ook de toekomstige agenda bekeken en geëvalueerd: “Wie wil waaraan deelnemen?” en “Welke richting gaan we uit als we daarvoor kiezen?”. Kortom, een vorm van participatie die pril is maar wel richting geeft aan onze werking. Het maakt dat de keuze bv. voor ons thema ‘jeugdzorg’ nog eens extra aangevinkt werd. Ook werd heel het proces met STA-AN geëvalueerd en bijgestuurd.